Arcplasztika - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Arcplasztika

Az arcunk mutatja azt, amit a környezetünkben levőknek akarva, vagy akaratlanul jelzünk . (Vidámság, mosoly, csodálkozás, harag, szégyen, elfogadás, elutasítás és még sorolhatnánk a mimikával kifejezhető metakommunikációs jeleket.) Az évek során bármennyit is törődünk bőrünk rugalmasságával, feszesen tartásával, hiába alkalmazunk kozmetikai trükköket, vannak olyan tényezők, amelyeket a legügyesebb praktikával sem tudunk befolyásolni.

Az öregedés leglátványosabban az arcra rajzolja fel jeleit. A megereszkedett arcbőr hatékony megoldása az arcplasztika, ennek segítségével újra feszessé varázsolható az arc, kisimíthatók a mélyebb ráncok és így fiatalosabbá válhat az egész megjelenés. A műtéti beavatkozás végezhető az egész arcon, annak alsó vagy felső részén, a nyakon, vagy csak a homlokon.

A genetikai sajátosságoknak köszönhetően az arc egy idő után ráncosabbá, megereszkedettebbé válik. A genetikai tényezőkön túl fontos az életmódot is említeni, mint arc jellemzőit leginkább befolyásoló tényezőt. Pl. a rendszeres éjszakai élet, az alváshiány, az éjszakákig tartó munka, a hajnalig tartó szórakozás, az egészségtelen életmód, alkohol, drogok, dohányzás, a stressz mind az arcon hagyják nyomukat.

Az arc bőre a természetnek köszönhetően mobilis, jól alakítható. Arcplasztika esetében a bőr alatti szöveteket visszaemeljük a helyére. Helyreállítása teszi lehetővé, hogy az arcplasztika által a bőr kisimul, újra telt lesz. A karakterisztikus, természetes ráncok nem tűnnek el, csak kisimulnak, nem lesz más arca a páciensnek. Az arcplasztika műtéte kombinálható saját zsír feltöltésével is.

A teljes arcplasztika során metszést ejtünk a hajas fejbőr vonalában, a halántéktól kiindulva, ami a fül előtt elhalad, majd észrevehetetlenül, a fül mögött és a tarkón a haj által fedett területen folytatódik. A metszés mentén az arc bőrét visszahúzzuk, aminek köszönhetően a ráncok kisimulnak. A mini arcplasztika esetében csak a fül előtt és mögött van a metszés, ha a halántéki részt nem kell kisimítani. Mindkét behatolásból a nyak területét is el lehet érni és a megereszkedett nyaki bőrt feszessé lehet tenni. Öltésekkel a mélyebb kötőszöveti rétegeket is megfeszítjük. A bőrfelesleget ezután a fül előtt kimetsszük, csomós és tovafutó öltésekkel zárjuk a sebet. Az arcplasztikai műtét után jelentős szöveti duzzanat léphet fel, a gondos vérzéscsillapítások ellenére is kisebb-nagyobb véraláfutások keletkezhetnek az arcbőrben.

 

Metszésvezetés az arcon.

Arcplasztika Arcplasztika

Az érző bőridegek átmetszése miatt – főleg a fül környékén – átmeneti (akár több hónapig is tartó) érzéskiesés is létrejöhet. A műtétet követően szoros fejkötést kell viselni 5-10 napig, az arc folyamatos hűtése mellett! Varratszedés kb.14 nap múlva történik. Az arc duzzanata kb. 3-4 hét alatt szűnik meg teljesen. Természetesen az arcplasztika után az arc bőre ugyanúgy öregszik, mint azelőtt!

Az arcplasztikai műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét időtartama átlagosan 2-3 óra.

Megválogatott esetekben arcplasztika mellett ugyanakkor elvégezhető a felső, vagy alsó szemhéjplasztika, vagy saját zsír feltöltése is. Ez kb. 1-1,5 órával hosszabbítja meg a műtét idejét.

Arcplasztika

Arcplasztika

Arcplasztika

Arcplasztika