Mellkisebbítés - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Mellkisebbítés

Mellkisebbítés műtétére akkor kerül sor, ha a túl nagy emlők súlya életviteli, mozgási, sportolási, esztétikai panaszt okoznak. A mellek túlfejlődése – hyperthrophia, hyperplasia, gigantomastia – kezdődhet már a pubertás korban is, szüléseket követően, nagyfokú hízás miatt, vagy a változó kor hormonális hatásaira is. Legtöbb esetben a mellek megnagyobbodása szimmetrikus, de néha nem egyformán növekednek és gyakran lényeges méretbeli különbség alakul ki a két mell között. Ez az aszimmetria még fokozza a páciens kellemetlen érzését. Az emlők kóros megnagyobbodás mindenképpen megereszkedéssel is jár a jelentős súly miatt.

A mellkisebbítés műtéte altatásban történik, egy napos bennfekvéssel. Műtét előtt célszerű ultrahangos, vagy mammográfiás vizsgálat elvégzése. Az altatáshoz szükséges laboratóriumi vizsgálatokról az első vizitnél kap tájékoztatót. (Vérvizsgálatok, EKG, mellkasröntgen) A mellkisebbítés, mellfelvarrás műtét hossza 1,5-3 óra. A bimbó-bimbóudvar komplexumot feljebb varrjuk, ha szükséges átmérőjét megkisebbítjük, a jelentős mirigy- és zsírszövetet a kellő mértékben megkisebbítjük, a mell állományát kúposítjuk, rögzítjük a mellkasi izomzathoz és a felesleges bőrt eltávolítjuk. A varratszedés átlagosan 14-16 nap múlva történik.

A műtéti metszések hegei a páciens bőrtípusától, genetikai hajlamától függően – a normál, vékony vonalas hegtől eltérően kórosan megvastagodhatnak (keloid), elvékonyodva kiszélesednek (atrófia), vagy kiemelkedhetnek. (hypertrophia) A heg keloid a páciens sebgyógyulási hajlamának zavara. Nem áll le a hegképződés. Kimetszeni tilos! Az orvostudomány jelenlegi lehetőségei szerint nem sokat tehetünk ellene. Próbálkozások vannak, (krémek, kenőcsök, olajok, szilikon lapok, lézerek, injekciós kezelés stb.) de az igazi gyógyítása még nem áll rendelkezésünkre. A másik két hegtípus kialakulása (atrófia és hipertrófia) részben a páciens adottságai: bőrtípus, genetikai tényezők miatt, részben a páciens műtét utáni életvitele miatt alakulhat ki.

Mellkisebbítés után ugyanúgy, mint a mellfelvarrásnál, vagy mellnagyobbításnál legalább 6 hétig gyógymelltartó viselése javasolt. A későbbiekben a saját melltartóinál a vállpánt szélesebb legyen, a kosárhoz középen és ne oldalt kapcsolódjon. A mellek súlyát a vállpánt tartsa. A mellkisebbítés, mellfelvarrás utáni 8-10 napban kímélet, majd a normál napi tevékenység folytatható. Uszoda csak a műtéti hegek teljes gyógyulása után javasolt. Sport, erősebb fizikai igénybevétel, szauna, solarium csak 2 hónap múlva ajánlott. Napozás, solarium előtt 50-es faktorú UV védő krémet kell használni a fürdőruha alatt is az első évben.

 

Mellkisebbítés Előtt

Mellkisebbítés Után

mellkissebbites

mellkissebbites

mellkissebbites

mellkissebbites

mellkissebbites

mellkissebbites

mellkissebbites