Fülműtétek, fülkorrekciók, elálló fülek - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Fülműtétek, fülkorrekciók, elálló fülek

Műtéti képek

A fülek veleszületett anatómiai elváltozása lehet:

 

 

Nagyon sok szülő mondja el, amikor felkeresnek rendelőmben, hogy elálló fülű gyermekénél hónapokig leragasztotta a füleket, hátha visszaállnak a megfelelő szögben. Teljesen felesleges ezzel kínozni a csecsemőt, vagy kisgyermeket, mert a porc növekedése, a fejjel bezárt szög genetikailag meghatározott. Valamelyik szülőnél, vagy nagyszülőnél fordul elő hasonló fül, ezt örökölte a gyermek.

Az elálló fül műtéte legtöbbször nagyon egyszerű beavatkozás. Minden esetben helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzem. Nem kell befeküdni, a műtét fülenként kb. 15-20 perc, utána kap egy kötést a páciens és mehet haza. Kötéscsere, kontroll hetente. A füleket védő kötés kb. 12 napig van fenn, utána varratszedés.

Az elálló fül műtéte után a varratszedés teljesen fájdalmatlan, nem kell félni tőle. A varratszedés után már nem kell semmiféle kötés napközben, de kérni szoktam, hogy éjszakára még hat hétig védjék a füleket, egy kendővel, hajpánttal, vagy kisebb gyermekeknél egy sapkával fedni, hogy ha álmában forgolódik, ne gyűrje meg a füleit.

Az elálló fül műtétet már 5-6 éves kortól el lehet végezni, ha psychésen érett a gyermek a beavatkozásra, akarja a műtétet és azt a pici szúnyogcsípést, – mely az első érzéstelenítő injekció – kibírja. A beavatkozás garantáltan fájdalmatlan gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A műtét utáni fájdalmat gyógyszer adásával csökkentjük.

Kis pácienseimmel mindig megbeszélem részletesen mi fog történni, hogy ne féljenek. Elmondom nekik és képeken is megmutatom a rájuk tartozó dolgokat, így olyan, mintha egy képeskönyvet nézegetnének.

Műtét előtt minden civil ruhát le kell vetni, hiszen a műtőbe nem lehet belépni utcai ruhában. Kapnak papucsot, egy műtői köntöst, a legkisebbek inget és ezzel jönnek be. Kérem, hogy műtét előtti napokon tanuljanak meg egy-két mesét, mert műtét közben ezeket el kell mondják nekünk. A nagyobbakkal iskoláról, kirándulásról, nyaralásról beszélünk, s mire elmondják, hogy is telt az előző szünidő, már kész is a műtét. Mindegyik velem dolgozó műtősnő több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik és értenek a gyermekek nyelvén. Ez nagyon megkönnyíti az én munkámat és a gyermekek sem félnek az ismeretlen környezetben, ismeretlen emberek között.

Vállalom, hogy legalább egy évnél régebbi érvényes NOE tagsággal rendelkező szülők 5-12 év közötti elálló fülű gyermekét térítésmentesen megoperálom, ha alkalmas a műtétre. NOE tagok 12-18 év közötti gyermekeinél a mindenkori árból 50%-os kedvezményt kapnak.

Természetesen nem csak elálló füleket operálok. Lehetnek túl nagy fülcimpák, melyeket meg kell kisebbíteni, vagy lenőtt fülcimpák, melyeket fel kell szabadítani. Gyakori a kiszakadt, vagy kitágult fülcimpa. Baleset, vagy nagyon nehéz fülbevaló miatt gyakran a gyenge fülcimpa átszakad, ezt helyre kell hozni. Lehetnek a fülkagylón különböző bőrgyógyászati elváltozások, jó és rosszindulatú daganatok, melyeket el kell távolítani lehetőleg úgy, hogy a két fül közötti szimmetria is megmaradjon, de az onkológiai szabályok se sérüljenek.