Hasplasztika - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Hasplasztika

Különböző mértékben lógó, zsíros hasfal és az un. kötényhas műtéti megoldása. A hasplasztika műtétét altatásban, vagy epidural érzéstelenítésben végezzük. A hasplasztikai műtét akkor javasolt, amikor a hasfal bőre valamilyen ok folytán (terhesség után, jelentős hízás következtében) annyira megnyúlik és mennyiségében felszaporodik, hogy zsírszívással már nem lehet korrigálni. Ilyenkor a köldök és a szeméremdomb közötti bőr- és zsírfelesleget el tudjuk távolítani.

A hasplasztika nem csak esztétikai eredményt tud adni, hanem kóros elhízáskor az életminőséget jelentősen javítja, mivel nagyfokú súlyvesztés is történik, ruha, nadrág viselése könnyebbé válik, megszűnik a lógó kötényhas miatt kialakult tisztántartási és tisztálkodási nehézség is.

Hasplasztika után a heg a köldök körül, és a két csípőcsont között ívelten húzódik. A szült nők körében ismert alsó császármetszés vonalában vezetjük a metszést. (Un. Pfannenstiel metszés.) Ennek a hege nem látszik ki a fehérneműből, vagy a fürdődresszből. Felemeljük a hasi bőrt és zsírt, a köldököt megkisebbítve eltávolítjuk a felesleget. Szült nőknél gyakorta előfordul az egyenes hasizmok szétcsúszása, vagy kisebb-nagyobb köldökgyűrű gyengeség, köldöksérv, melyet szintén megszüntetünk a hasplasztika műtétével. A legtöbb esetben a régebbi operációk hegeit is el lehet tüntetni: pl. vakbélműtét, hosszanti császármetszés hege.

Hasplasztika előtti teendők:

Az altatáshoz szükséges laborvizsgálatok beszerzése. A műtét után haskötőt kell viselni. Ennek beszerzésében – a címek megadásában segítek. A hasplasztikai műtét reggelén éhgyomorra marad. Antibiotikumot felírok, azt egy pohár vizzel beveheti. Zuhanyozás után ne használjon semmilyen testápolót. Gyulladás, lázas állapot, menstruáció nem lehet. Ne felejtse elhozni az előzetesen megvásárolt szorító fehérneműt.

 

Hasplasztika utáni teendők:

Általában 1-2 napos bennfekvés javasolt. Otthonában pihenés, a megerőltető fizikai tevékenység kerülése indokolt. A műtéti területen duzzanat, folyadékgyülem képződése, kisebb bevérzés előfordulhat. Ennek elkerülésére, és a bőr egyenletes letapadása érdekében az első néhány napon hűtés, valamint 4-6 héten keresztül speciális, a beteg által a beavatkozás előtt felpróbált kompressziós ruha viselése szükséges. A műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul. A beavatkozást követően a beteget rendszeresen kontrolláljuk, a további tennivalókat is ekkor beszéljük meg. Varratszedés kb.16 nap után a gyógyulás függvényében.

 

Hasplasztika utáni lehetséges szövődmények:

A beavatkozás szövődményei két csoportra oszthatók: egészségügyi és esztétikai komplikációkra.

 

Hasplasztika után előfordulható egészségügyi komplikációk:

utóvérzés, gyulladás, duzzanat, savógyülem, bőrideg sérülés, bőrelhalás, zsírembólia, aneszteziologiai komplikációk. Ezek azonban megfelelő műtéti technika alkalmazásával ritkák. Sok függ attól is, hogy a páciens mennyire tartja be az orvos utasításait.

 

Hasplasztika után lehetséges esztétikai szövődmények: felületi kontúregyenetlenségek, bőrszín elváltozás, hegproblémák, aszimmetria. Ezek a szövődmények ismételt beavatkozással korrigálhatók.

 

Gyógyulási kilátások

A hasplasztika esetén a műtéti sebfelszín viszonylag nagy területet jelent, ezért a műtéti megterhelés sem elhanyagolható. A beavatkozás megterheli a szervezetet, gyengébb, aluszékonyabb lesz a megszokottnál. Feküdni egész nap nem szükséges, de sok pihenésre van szükség néhány napig. A beavatkozást követően az érintett területen duzzanat, helyi fájdalom, nyomásérzékenység, bőralatti bevérzés jelentkezhet. A fájdalom általában néhány napig tart, egyszerű fájdalomcsillapító (Algopirin, Donalgin, Cataflam, Flector stb. ) szedésével csökkenthető. A kialakult duzzanat, esetleges véraláfutás felszívódásához kb. 15-20 nap szükséges, ez azonban nem jár fájdalommal, csak kék-zöld-sárga elszíneződést okoz. A végleges formát általában 2-3 hónappal a hasplasztika után nyerjük el. A műtétnél kialakított forma megőrzéséhez a kompressziós ruha viselése elengedhetetlen. A hasplasztika eredménye akkor állandó, ha a testsúly lényegében változatlan marad. Hízás-fogyás természetesen a kezelt területeket is érinti a kialakított arányok azonban nem változnak.

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika

hasplasztika