Bütyök és kalapácsujj műtéte. - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Bütyök és kalapácsujj műtéte.

A „bütyök”-ről röviden:

 

A rosszul megválasztott cipő, a túl magas sarok is hozzájárul a másik gyakori deformitás kialakulásához. Legtöbbször az első láb-középcsont fejecsének porcmegnagyobbodása, illetve a fölötte elhelyezkedő, gyakran gyulladt bursa kidudorodása, fájdalma küldi sebészhez a pácienst. Nem talál már akkora cipőt magának amiben fájdalom nélkül járhat. Gyakran megfázik, megfagy ez a terület, fokozva a fájdalmat.

Az egyszerűbb esetekben elég az exostosis levésése és a gyulladt bursa kiirtása. Az I-es ujj igen kifejezett varus állása esetén különböző műtéti technikákkal lehet egyenesbe hozni az ujjat. (Ékkimetszés tűzéssel, vagy lemezes osteosynthesissel, csavarozással, az ín rövidítése, és tapadási felületének áthelyezése stb.stb.)

Az alábbi képen egy egyszerűbb eset műtét előtti állapotát és pár napos műtét utáni állapotát ábrázolom. Az első képen jól látszik a gyulladt bursa. (Alatta ott van az exostosis – porcfelrakódás – is). A műtét utáni képen – mivel pár napos csak, jól látszik a metszés helye, de eltűnt már a fájdalmat okozó dudor.

Bütyök és kalapácsujj műtéte

A bütyökműtétet minden esetben helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzem, tehát a műtét után utazhat haza. Természetesen legyen felnőtt kísérője, mert Ön nem vezethet gépkocsit és nem utazhat tömegközlekedési eszközökön. Hozzon akkora lábbelit, (papucsot, nyitott szandált) amiben az első napi nagyobb kötés belefér. Két nap múlva rendelőmben kötéscsere. Varratszedés a műtét után kb. 12-14 nappal.
Bütyökműtét után nem kell feküdnie, de csak a legszükségesebb
esetben járkáljon, akkor is sarokra, vagy teli talpra lépve, gördíteni nem szabad. Természetesen a komplikáltabb varus állások gyógyulási ideje meghaladja a 3-4 hetet, ezért olyan időpontot kell kiválasztani a műtétre, amikor otthoni, vagy munkahelyi teendői nem kötik le, marad idő pihenésre, lábadozásra.

 

A kalapácsujjról röviden:

 

A kalapácsujj leggyakrabban a láb II-es III-as ujjain alakul ki, de előfordul a IV-V-ös lábujjakon is.
Az ín rövidebb mint kellene, ezért az ujjperc csontjai felemelkednek. Nagyon sokszor a bőr is meg van vastagodva, mert „két tűz között van”. Kívülről nyomja a kemény cipő, belülről az ujjperc csontjának fejecse. Vagy megvastagszik, vagy kisebesedik. A megrövidült inat hosszabbítani nem lehet, ezért az ujjperc fejecsét távolítjuk el.

Az alábbi ábrákon három féle változata látszik a deformitásnak. Az elsőn az un. „karom”-állás, a másodikon a „kalapács”-, a harmadikon a „kaparó”.

Bütyök és kalapácsujj műtéte

A kalapácsujj műtétekor Oberst-féle vezetéses érzéstelenítést alkalmazunk. A lábujjperc fejecse felett hosszanti bőrmetszést ejtünk. Utána szétválasztjuk középen az inat, majd a lábujjperc fejecsét kibuktatva, azt csontcsípővel eltávolítjuk. Az éles csontszélet reszelővel simítjuk. Felszívódó fonallal összevarrjuk az inat, majd bőrvarrat következik és rugalmas rögzítő kötés. A páciens sarokra, vagy teli-tapra lépve közlekedhet, lehetőleg csak a legszükségesebb mennyiségben.

Bütyök és kalapácsujj műtéte

Az aktív dolgozóknál hasonló műtétek után betegállomány jár.
Igazolást adok az elvégzett műtétről és a családorvosával, ha szükséges ki tudja íratni magát.