Benőtt köröm - EMMERT plasztika - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Benőtt köröm – EMMERT plasztika

A köröm kóros elváltozásai közül legtöbbször a benőtt körömmel találkozik a sebész. Sajnos gyakori, hogy pedikűrözés közben túlságosan kivágják a szélét, hogy „szebb legyen”, evvel legtöbbször megsértik a lágyrészt is és késztetik a körmöt, hogy ne csak előre, de oldalra is növekedjen. Hova tud terjeszkedni ? – csak a húsba. Ideig-óráig még bírja a páciens, majd sebészhez fordul.

A benőtt köröm hagyományos sebészi eltávolítása nem mindig hoz kielégítő eredményt. Amióta sebészeti lézerek, rádiófrekvenciás készülékek vannak, szinte 98%-os a javulás.

A benőtt köröm műtétekor – véleményem szerint – minden esetben le kell venni az egész körmöt, nincs értelme a széli kimetszésnek, mert semmivel sem gyógyul jobban, sőt, nincs kevesebb fájdalom, de van több kellemetlenség az egyenetlenül növekvő köröm miatt. Nagyon sokszor találkozom olyan pácienssel, akinél többször levették már a körmét, vagy csak a szélét vágták ki. Ez az eljárás csak ideiglenesen hoz javulást, ismételt sebészi beavatkozásnak teszi ki a pácienst.

A beavatkozás lényege: két pici szuri van az ujj tövénél (Oberst-féle érzéstelenítés) utána garantáltan fájdalom mentes a levétel. (Természetesen miután kimegy az érzéstelenítő hatása van fájdalom, de elviselhető mértékű. Mindig írok fel fájdalomcsillapítót is a jelentkezőnek.)
Leveszem a körmöt, majd a körömágynál két oldalt kiirtom a matrixnál a körömszélt és kitakarítom a túlburjánzott vadhústól (caro luxurians) a két oldali körömszéli árkot is.

Az első egy-két napra nagyobb kötés jár az ujjra, mely a cipőbe valószínű nem fér bele. Ezért az ilyen műtétekre kérjük hozzon magával a páciens nyitott orrú szandált, vagy papucsot. Két nap múlva a rendelőben kötéscsere, majd 8-10 napig egy ecsetelővel kell edzeni. Ezt az első két kötözésnél megmutatjuk. Pár nap után már saját magának is meg tudja csinálni ezt a páciens.

Ha a benőtt köröm még köröm-gombásodással is társul, már nehezebb a helyzet. A kenőcsök, oldatok nem nagyon jutnak át a körömlemezen, ellenben a gombafonalak át-meg-átszövik a körömlemezt. Ezért olyan nehéz megszabadulni tőle. Ha levettük a benőtt körmöt és gyógyult a helye – kb. 8-10 nap után – gomba ellenes kezelést kell alkalmazni, hogy az új köröm már egészséges környezetben növekedjen. Gyógyult, száraz sebalap esetén keresse fel bőrgyógyászát, hogy a gombaellenes kezelést minél hamarabb elkezdhessék.

Benőtt köröm

Az első képen erősen gyulladt, elhanyagolt állapotú mindkét öregujj körme. Az ujj szinte lapátszerűen kiszélesedett. Mindkét szélen jókora vadhús.

A második képen köröm levétel és lézeres kitakarítás, majd gyógyulás után látható, hogy mindkét ujjbegy ismét lekerekített, gömbölyű. Megszűnt a gyulladás és nő az új köröm. Általában 4-6 hónap kell, hogy lenőjön és ismét vágni lehessen a szabad szélét.