Bőrelváltozások (szemölcs és egyéb jó- és rosszindulatú bőrdaganatok) - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Bőrelváltozások (szemölcs és egyéb jó- és rosszindulatú bőrdaganatok)

Kialakulásuk és számuk függ a családi örökléstől is, de mi magunk is hozzájárulhatunk szaporodásukhoz a nem megfelelő életvitellel. Festékes, vagy kevésbé pigmentált formái is lehetnek bárhol a testfelszínen. A túlnyomó többségükben jóindulatú bőrdaganatoknak minősülnek. Egy kisebb százlékuk alakul át rosszindulatúvá. Átlagosan 20-80 db kisebb-nagyobb anyajegy található bőrünkön. Ritkán előfordulnak több száz, vagy igen nagy kiterjedésű is, alakú is.

 

Hogyan lehet észrevenni, hogy valami nincs rendben az anyajeggyel?

 

 

Milyen kapcsolatban vannak az anyajegyek és a szolárium vagy napozás?

 

Az UV fény (legyen az természetes napfény, vagy szolárium) hozzájárul ahhoz, hogy az anyajegyek szaporodjanak, és egy részük rosszindulatúvá váljon. Különösen káros a délelőtt 11 és délután 4 óra közötti napozás, amikor a beeső napsugarak merőlegesen érnek minket. Ez az időszak nem csak a bőrre, de a szemünkre is káros. Viseljünk megbízható UV szűréssel rendelkező napszemüveget. (Nem elég, hogy sötét legyen az üveg, mert az csak a látható fényt szűri ki, az emiatt kitágult pupillán a káros sugarak több kárt okozhatnak, mintha nem viselnénk a divatos „napszemüveget”.)

Ki kell térnem a bőrtípusra is. A fehérbőrűek tudják magukról, hogy soha nem fognak lebarnulni, legfeljebb pecsenye vörösre égnek. Ne is erőltessék, bőrükben a pigment szemcsék, amik a barnulásért felelősek kevesebb számban vannak, mint a normál bőrtípusúakban. Ha mindenáron napozunk, akkor legalább a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú napvédő olajat-tejet-krémet használjunk. Nagy számban kaphatóak a kozmetikai cikkek között. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bőrre felvitt UV védelem kb. 2 órát tart, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy krémes a bőrünk. Természetesen, ha vízbe megyünk, akkor utána is kenjük be magunkat, mert a vízzel lemostuk a védelmet. Nem csak a tengerparton nyáron lehet leégni, hanem a havas hegyekben is mínusz fokokban.

 

Mikor érdemes szakorvossal eltávolíttatni?

 

Ha olyan területen van, ami állandó sérülésnek teszi ki: pl. hajas fejbőrön fésülködéskor, hajmosáskor, fodrásznál, vagy melltartó pántja alatt, deréktájon állandó dörzsölésnek van kitéve. Férfiaknál arcon borotválkozás közben gyakran sérül. Ezen kívül sérülhet sport közben, kisebb baleseteknél stb.

Eltávolítani akkor is érdemes, ha „pusztán esztétikai zavart” okoz pl. egy arcon, vagy mellen kisebb-nagyobb, esetleg szőrös anyajegy nem egy szép látvány sem a viselőjének, sem a partnerének.

 

Eltávolítása

 

Régen túlhaladott nézet, hogy nem szabad eltávolítani, megbolygatni. Igenis el kell és el lehet távolítani. Megfelelő szakember kezében az eltávolítás nem jelenti a megbolygatást. Semmilyen káros következménye nincs a békés anyajegy szakszerű eltávolításának, ha csak azt a pici heget nem tekintjük annak, ami a nagyobb fekete folt után marad.

Megfelelő ép szegéllyel kell eltávolítani, tehát a metszés a legtöbb esetben pár mm-el nagyobb mint az anyajegy legnagyobb átmérője. Természetesen a gyanús, „megindult”, gyulladásos környezetű, vagy már bőrgyógyász szakorvos által rosszindulatúnak diagnosztizált elváltozást a lehetőségekhez mérten több cm-es ép szegéllyel kell eltávolítani. Ilyen esetekben, ha nagy a hiány és egyszerű varrattal nem lehet zárni a helyét, akkor plasztikai módszerekkel fedni kell a területet, különböző bőrlebenyek elforgatásával, a hiányba fektetésével, a metszésvezetés előzetes megtervezésével, segédmetszésekkel stb. Ez már a plasztikai sebész, vagy plasztikai sebészetben jártas bőrgyógyász dolga, de minden esetben meg kell beszélni a pácienssel, a lehetőségekhez mérten lerajzolni, vagy számítógépen modellezni kell milyen lesz gyógyulás után a heg.

A szövettanilag nem jóindulatú elváltozásoknál kötelező az utánkövetés, gyakori ellenőrzés, esetleg más vizsgálat. Ennek megszervezése a szakorvos dolga, de érdeke a páciensnek is, hogy a vizsgálatokon megjelenjen.

Minden esetben kötelező a szövettani vizsgálat! Csak ott engedje levétetni anyajegyeit, ahol erre megfelelő szakember áll rendelkezésre!

Akár állami, akár magánrendelőben végzik a műtétet kérjen másolatot a negatív szövettani vizsgálatról is és őrizze meg.

Tilos égetni, kapargatni, lézerrel „elsatírozni”, mintát venni belőle, elkötni és még sorolhatnám a különböző szörnyűségeket, melyekkel találkoztam némely esetben pácienseim kikérdezésekor.

A békés anyajegy eltávolításával egy potenciális veszélyforrást iktat ki!

Az időben, még kezdeti stádiumban eltávolított rosszindulatú bőrelváltozásoknak is jó a gyógyulási esélye!