A múlt és a jelen szépészei - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

A múlt és a jelen szépészei

3. ÉVEZRED – 2008. januári száma

Története körülbelül 4000 évvel nyúlik vissza időszámításunk előttire. Hiába a hosszú idő, az orvoslás eme vállfája most is nagy népszerűségnek örvend.

Dr. Jánky György plasztikai sebész szerint az eltelt évezredek csak az eszközök terén hoztak újdonságokat, hiszen az igény a szépségre a mai napig változatlan. A külföldi referenciákkal és tanulmányutakkal rendelkező orvost magánrendelőjében kérdezte a 3. ÉVEZRED a plasztikai sebészetről.

Sebészet az ember szolgálatában
Az Ebers-papíruszok már időszámításunk előtt kb. 4000 előttiből említenek plasztikai beavatkozást, de ismert az indiai homloklebeny-plasztika is. Az eljárás lényege, hogy a büntetésből levágott orr szépészeti helyreállításánál, a homloklebenyből vettek homlokbőrt, ami mozgatható, és azzal fedték az orr csonkját. A plasztikai sebészet gyakorlatilag végigkísérte az emberiség fejlődését.
A háborúk sérültjei, mint páciensek bőségesen rendelkezésre álltak. Nem meglepő tehát, ha a 20. század orvostudományi fejlődése, illetve a világháborúk együttesen robbanásszerű fejlődést hoztak ebben a tudományágban is.

Nem minden arany, ami fénylik
A kívánt változtatások nem mindig teljesíthetőek. Az ember alakját alapvetően meghatározza csontozata, izomzata, genetikai beállítottságának széles skálája. Ezek azok az egyediségek, amelyek határt is szabnak az elvégezhető beavatkozásoknak. A teltkarcsú testből sosem lehet szikár testfelépítést alkotni, a robusztus csontozatból pedig törékeny nőies alakot varázsolni. A beavatkozások mértéke lineárisan növeli a műtét sikerességének a kockázatát is, így érdemes alaposan megvizsgálni, hogy mit is akarunk elérni. Azt is jó, ha tudjuk, hogy minden ember szövete más. Másképpen reagál külső behatásokra. Előfordul, hogy a műtét sikertelen, sőt kifejezetten negatív eredménnyel jár. Olykor hiába a legjobb orvos, a legmodernebb eszközökkel felvértezve. Amit azonban nem árt megjegyezni, hogy a plasztikai sebészt nem a gép, hanem manuális felkészültsége teszi különlegessé.

A férfiak is plasztikáznak
A közhiedelemmel ellentétben a férfiak is sokszor fordulnak plasztikai sebészhez. Ők, természetesen nem a mellüket akarják megnagyobbítani, hanem saját, nemükre jellemző problémákkal küzdhetnek. A kopaszodás, az emlőnagyobbodás, zsírleszívás éppúgy megjelenik a repertoárban, mint a balesetek utáni helyreállító műtét. Olykor a karrier ad okot egy beavatkozásra, hisz a munkaadók a fiatalos, megnyerő külsejű munkaerőt alkalmazzák. Egy jelentős előmenetellel kecsegtető állás tehát éppúgy az okok között szerepelhet, mint egy baleset vagy születési rendellenesség. Gyermekek körében is gyakori a plasztika, például nyúlajak, farkastorok, elálló fül, benőtt köröm.

Egészséges test, vastag pénztárca
Mindkettő alapfeltétele a szépészeti műtéteknek. A beavatkozások ára jelentősen változhat annak függvényében, hogy a klinika szerződésben áll-e egészség biztosítóval, mert így a helyreállító műtétek támogatottak lehetnek. Ilyenek az ortopédiai műtétek, de egyes emlődaganatos betegeknél egy rekonstrukciós műtét is kaphat támogatást, az emlő levétele után, ha azt rákos megbetegedés előzte meg és azt ha az erre speciálisan megalakult orvosi és szakemberekből álló társaság jóváhagyja.
Mindezeknek azonban nem árt utána érdeklődni. Ma Magyarországon támogatják például a farkastorok- vagy a nyúlajakműtétet, miután ezt olyan rendellenességnek tartják mellyel nem lehet élni. Azonban, amennyiben nem támogatott a beavatkozás, úgy a kifizetendő összeg egy havi átlagkeresettől a csillagos égig terjedhet.

Test és lélek harmóniája
Minden a lélekből indul, bölcselkedhetnénk, ám ezúttal jogosan tesszük. A páciens személyisége az, amely vágyakozik egy elképzelt külsőre. A szépészeti beavatkozások majdnem minden esetben egy lelki tehertől való szabadulás kísérletei. Az ember komoly lelki nyomásként éli meg külsejének egy-egy speciális vonását (mint például elálló fülek, kis mellek), melyet már nem tud elviselni, ezért fordul orvoshoz. Sok esetben azonban az esztétikai műtétek a társadalomba való könnyebb beilleszkedést vagy visszatérést is segítik.

 

Budai Csilla