Az elégedett, boldog páciens a legjobb reklám - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Az elégedett, boldog páciens a legjobb reklám

Plasztika Online – 2009. március 21.

eredeti cikk az egeszseg.us-en

Dr. Jánky György plasztikai sebésszel készítettünk interjút, akinek jelmondata: „ALTERIUS NON SIT, QUI SUUS ESSE POTEST !” (Paracelsus) – „Más ura annak ne legyen, ki a maga ura lehet!”.

 

– Mióta van jelen plasztikai sebészként a magyar piacon?
– 1982 óta dolgoztam sebészként egy budapesti kórházban. 1991-ben negyediknek nyitottam Budapesten a magánrendelőmet. 1993 őszén hagytam ott végleg az állami egészségügyet és csak magánorvosként dolgozom. Mindenért egyszemélyes felelőséggel tartozom, nincs a hátam mögött védő intézmény. Hosszú évek teltek el azóta, de sem etikai, sem peres ügyem nem volt. Igyekszem tudásom legjavát adni a hozzám fordulóknak.

– Bemutatná-e röviden a plasztikai sebészetét? Miért érdemes Önt választani?
– Budapesten, a Gellért szálló melletti házban van a rendelőm és az ambuláns műtőm. Itt végzem a helyi érzéstelenítéses műtéteket. Jól felszerelt műtő és képzett szakszemélyzet segíti a munkámat. Folyamatosan részt veszek az itthoni és a nemzetközi fórumokon, továbbképzéseken. Legutóbbi években Berlinben, Párizsban, Los Angeles-ben voltam. Az altatásos műtéteket a Szt. Rókus kórház Egy Napos Sebészeti Osztályán végzem, tehát biztonságos kórházi háttérrel rendelkezem. Légkondicionált, tv-s, 2 ágyas VIP szobák. Több mint 10.000 műtétet végeztem az évek során. Elégedett pácienseim később hozzák magukkal ismerőseiket, családtagjaikat is műtétre. Igyekszem a maximálisat nyújtani nekik.

– A mellplasztika témakörében szeretném kérdezni. A plasztika többi ágához képest mennyire népszerű önöknél ez a szolgáltatás?
– Nagyon sok a mellműtétre jelentkező hölgy most is, akik mellnagyobbítást, vagy mellfelvarrást, ritkábban mellkisebbítést kérnek. 26 éves sebészi tevékenységem alatt több mint 1.800 mellműtétet végeztem.

– Mi a tapasztalatuk, mely korosztály körében a gyakoribb ez a beavatkozás?
– 18-tól 45-ig, de nem ritka a 60 év felletti hölgyek ez irányú kérése sem.

– Van-e különbség a magyar és az nyugat-európai trendek között?
– Nem hiszem, hogy különbség lenne a nyugat-európai, (vagy tengeren-túli) és a kelet-európai trendek között, inkább úgy látom, hogy sebésze válogatja ki hova teszi az implantatumot: izom alá, vagy izom fölé a mirigyállomány alá. Izom alá jóval nehezebb, komplikáltabb, a sebész számára nagyobb gyakorlatot kíván. Én a magam részéről 99%-ban izom alá helyezem be, mert így tartósabb, jobb formát ad a későbbiekben is. Kevesebb a szövődmény, kevesebb a capsularis kontractura, vagyis tokosodás.

– Melyek a gyakoribban, a korrigáló vagy a szépészeti beavatkozások?
– A fejen a férfiaknál a hajbeültetés, hölgyeknél a szemöldökpótlás – ha kitépkedték, vagy a tetoválás más vonalban fut, mint az eredeti szemöldök. Mindkét nemnél gyakori az elálló fülek műtéte. Az arcon a ránctalanító műtétek: arcplasztika, szemhéjplasztika, ráncfeltöltés, ajakvastagítás. Gyakori a zavaró, szőrös anyajegyek eltávolítása is. A hölgyek esetében mellnagyobbítás, mellfelvarrás a leggyakoribb. Férfiaknál a megnövekedett ffi. mell zsirszívása, vagyis a gynecomastia megoldása. A zsírszívás (csípők, has, combok toka) inkább a hölgyek kérése. Az utóbbi 5-6 évben lett nagyon gyakori kérés hölgyek körében az intim tájék, főleg a kisajak korrekciója. Ha túl nagy, vagy aszimmetrikus, vaskos, kilóg a tangából, fürdődresszből, vagy sportnál zavaró (pl. lovaglás, biciklizés, búvárkodás stb), vagy egyszerűen csak esztétikai okokból nem tetszik akár a hölgynek, akár a partnerének, akkor lehetőség van ennek korrekciójára.

– Általában milyen ügyfélkörrel dolgoznak? Az ún. átlagemberek járnak gyakrabban Önökhöz, vagy ismert emberek?
– Is, is. Minden ember egyedi, számomra nincs „átlagember”. Nem teszek különbséget foglalkozás, beosztás, vagy rang szerint. Ugyanúgy operálom a celebet is, mint mást. Rossz hasonlattal élve: számomra mindegy, hogy eszkimó, vagy bantu néger fekszik a műtőasztalon. Azt nézem, mi a kérése és hogyan lehet megoldani, hogy mindketten maximálisan elégedettek legyünk az eredménnyel. Az elégedett, boldog páciens a legjobb reklám.

 

Kovács Tünde