Késalávaló - a mellplasztika - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Késalávaló – a mellplasztika

Plasztikázott Nők Társasága – 2006. március 30.

eredeti cikk az impli.freeblog.hu-n

A műtétre vállalkozó nőknek két csoportja különíthető el, az egyik, akiknek a természet nem adta meg azt a méretet vagy formát, amit elengedhetetlennek éreznek lelki és fizikai kibontakozásukhoz; a másik csoport a (több) szülésen és szoptatáson átesett nők esete, akik mellük megváltozott formáját és nagyságát szeretnék visszakapni.

 

Formák, méretek, anyagok

Az emlőimplantátumok folyamatos fejlesztésével a formák és méretek, no meg persze a felhasznált anyagok és a minőség széles skáláján válogathatunk, de megválaszthatjuk azt is, hova és milyen módszerrel ültessék a betétet. Az általunk felkeresett plasztikai sebész, Dr. Jánky György, állandó szakértőnk, az izom alá ültetés módszerét részesíti előnyben, azaz egy mell alatti redőben ejtett vágással az implantátumot a mellizom alá, az emlőszövettől elkülönítve helyezi el. Ennek előnye, hogy míg a bőr rugalmassága szinte határtalan (gondoljunk csak a terhesség alatt megnövekedett hasra), addig az izomszövet csak egy ideig enged a nyúlásnak, utána tartja a formát. Másik nem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel a betét gyakorlatilag nem látható, tapintásra sem árulkodó, s szoptatás esetén is praktikusabbnak tűnik ez az eljárás, mivel az emlőszövet érintetlen, semmiféle befolyással nincs a természetes tejtermelésre.

A beavatkozás és az előzetes konzultációk menete némiképp változó lehet egy-egy orvostól függően, ideális esetben azonban az első találkozás alkalmával az orvos felméri a páciens igényeit, meghallgatja elképzeléseit, elmondja véleményét, s a közös döntés kialakításában figyelembe veszi a „hozott anyagot”, azaz a testalkatot, a csontozatot, a mellek nagyságát, a mellkas szélességét, a testmagasságot. Szintén ekkor kerül sor a felhasznált anyagokról, a műtét menetéről való részletes tájékoztatásra, a kockázati tényezők megbeszélésére, amikről írásbeli tájékoztatást is kapunk. (Számos kockázati tényezővel számolhatunk, bár előfordulásuk igen csekély. Ilyen lehet a kapszuláris kontraktúra, mikor az implantátumot körülvevő kapszula, ami a test természetes reakciója az idegen anyagra, különböző mértékű kényelmetlenséget, keményedést, fájdalmat, esetleg torzulást okoz. A texturált (bolyhos, recés) felületű betétek csökkentik ennek előfordulását. Igen ritkán fertőzés is kialakulhat, ami minden invazív sebészeti beavatkozás velejárója. Ugyanilyen általános kockázati tényező az ideiglenes vagy állandósult érzékvesztés vagy a haematoma. Ritka, de fennáll a kilökődés veszélye is, ekkor a gyógyult seb újra bepirosodik, váladékozni kezd, majd felnyílik, mivel a test igyekszik eltávolítani az idegen anyagot. Ez ezer műtétre számítva egy-két esetben fordul elő.)

Hogy válasszunk?

Érdemes különböző internetes fórumokon tájékozódni, kinek milyen tapasztalatai vannak. Személyes találkozó is segítséget nyújt, eldönthetjük, szimpatikus-e az illető orvos, és mindenképp kérjünk referenciaanyagot, fényképek alapján megtekinthetjük az elvégzett munkákat. Kérjünk árajánlatot, mivel ugyanazzal az alapanyaggal ugyanazért a műtétért az egyik helyen hatszáz ezer forintot, míg egy másiknál több mint egy milliót is kérhetnek.

Mivel melleket nem két-három évre formálnak, hanem másfél-két évtizedre, érdemes jó minőségű betéteket választani. A legdrágábbak nem annyival jobbak, mint azt áruk feltételezné, a legolcsóbbakat pedig tanácsos elkerülni. A gyártó cégek szerint a ciciket körülbelül tizenöt- tizennyolc évig lehet biztonságosan használni, mert elhasználódnak, ugyanúgy, mint szervezetünk is. Ha megtörtént a betét kiválasztása, jöhet a műtét idejének megbeszélése. Ezt célszerű úgy belőni, hogy a megelőző és azt követő napokban lehetőleg ne menstruáljunk, így is nagy trauma éri a szervezetet, nem kell további kellemetlenségekkel fokozni, s maga a vérzés is megnövekedett kockázatot jelenthet. Ezen kívül tanácsos a műtét előtti napokban kerülni a megterhelő, stresszes életkörülményeket. Miután a háziorvostól megszereztük az altatáshoz szükséges leleteket, még a műtét napja egy végső konzultáció keretében mutassuk meg orvosunknak, nehogy helyben derüljön ki valamilyen bonyodalom.

Szilikon mell tapasztalatok

A beavatkozás altatásban történik, az implantátumok behelyezése körülbelül kétszer húsz percet vesz igénybe, de az altatással, ébresztéssel és kötözéssel együtt a műtőben töltött idő másfél óra körül alakul. Ezt követően a szobában lábadozunk, legjobb, az alvás, így az altatóanyag mérgei hamarabb lebomlanak. Másnap sebészünk eltávolítja a kis csövet, ami az esetleges pár csepp vér kivezetését szolgálja, fertőtlenít, kötöz, és indulhatunk is haza, szigorúan kísérővel, és nem a volán mögött. Fájdalmak ekkor már jelentkezhetnek, ez erős izomlázhoz hasonlít, elkerülhetetlen velejáró. Persze fájdalomcsillapítót szedhetünk, emellett van kötelezően előírt antibiotikum is a fertőzés elkerülése végett. Az első pár napon a testhőmérsékletet is mérni kell, harmincnyolc fokig normális, e fölött valami bajt jelezhet a láz. Kádfürdő tilos, deréktól lefele lehet zuhanyozni, felül szivaccsal tisztálkodjunk. Az első három nap elteltével nyugodtan folytathatjuk a szexuális életet, csak értelemszerűen nem szabad gyömöszölni a frissen plasztikázott cickókat. Az előírt melltartót ne vegyük le, de ezen kívül semmi akadálya. (A melltartó egyébként azt a célt szolgálja, hogy a betétet a megfelelő helyre szorítsa.)

Az utógondozás kiemelkedően fontos, ezen múlik ugyanis, hogy nézünk ki majd a jövőben. Az izom alá történt beültetés következtében az izmok feszülnek, ezt nyújtani kell, Az orvos által mutatott fogásokkal tornáztassuk a melleket, ha jól csináljuk, a lehető legtermészetesebbnek tűnő eredménnyel büszkélkedhetünk majd két-három hónap múlva. Mivel a test igyekszik begyógyítani a mesterségesen képzett sebet, fokozatosan szorítja körbe az idegen anyagot, ez masszírozás nélkül merev, kemény mellett eredményez, míg ha dolgozunk rajta, hogy ne szűküljön a belső űr, olyan mozgásteret nyer új mellünk, hogy hanyatt fekve, sportolás vagy egyszerűen a séta közben is egy igazi mellhez hasonlóan természetes hullámzásra képes. Kötéscsere hetente történik, ez jó alkalom lehet arra is, hogy a páciens ránézzen a „félkész” eredményre, van, aki él a lehetőséggel, van, aki kivárja a végső látványt. Varratszedés után folytatódik a gyógyulás, míg végül gyönyörködhetünk vadonatúj melleinkben.

A szépségipar sem új

Négyezer éve Indiában a tolvajokat csonkításokkal büntették, pl. az orr levágásával. Már ekkor próbálkoztak orvosok a hiányzó orrok rekonstrukciójával, sőt, ókori egyiptomi feljegyzések szerint több évezreddel ezelőtt is végeztek szépészeti műtéteket. Újkori története, a háborús sérültek rekonstrukciós műtéteivel kezdődött. Az 1960-as évek közepétől jelentek meg a szilikon implantátumok.

Életvezetésünket innentől nem befolyásolja, szoptathatunk, búvárkodhatunk és repülhetünk bátran! Sőt, ha újra beüt a vissza a természethez mozgalom, aggodalomra semmi ok, műmelleinket minden további nélkül lecsatolhatjuk, sebeink begyógyulnak, üregeink visszahúzódnak. Addig is, annak, aki a természetes dolgokban hisz, lassan beköszönt az alternatíva, a legújabb kutatásokban ugyanis őssejteket hívtak segítségül japán orvosok. Egy ideje próbálkoznak saját zsírszövet beültetésével, de csak az őssejtek bevetésével oldódhat meg az elhalás problémája, ennek segítségével ugyanis kialakulnak a szövetek táplálásához szükséges vérerek. Ezzel párhuzamosan pedig a szilikoncicikben rejlő lehetőségek kezdik felkelteni egy komolyabb iparág érdeklődését is, a British Telecom például már fejleszti az implantátumba ültethető MP3 lejátszót, ami bluetooth kapcsolattal lenne vezérelhető, jönnek a korszerű mellek!