Kopasz ember haját tépné - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Kopasz ember haját tépné

Hölgykurír 1994. június 23.

Skalpoljon meg doktor úr, könyörgöm! Elegem van a kopaszságból – mondja a páciens. S az orvos, bár nem visel tollas fejdíszt, nincs kezében tomahawk, mégis filctollat ragad, rajzol, majd fogja a szikét és vág. A Mercedes-emblémához hasonló három darab háromszög alakú kivágott rész széleit összestoppolja. A fejbőr nyúlik. A mű elkészül. Néhány nap és a kopasz felület kisebb lesz a fejtetőn.

Ez csak az egyik módja annak, hogy csökkentsük a kopasz felületet – Dr. Jánky György a Bajza utcai Praxis rendelő plasztikai sebészorvosa. – A másik eljárás sem újdonság – csak Magyarországon. A mini- és mikroszigetes saját hajbeültetést, mi alkalmazunk elsők között idehaza. Egy kanadai plasztikai sebész, dr. Lefter Mantse több mint tizenöt éve foglalkozik hajbeültetéssel, és nemrégiben néhányan megtanulhattuk tőle ezt itthon is. A módszer lényege az, hogy a jelentkező egészséges hajas fejbőréből kimetszünk egy 4 vagy 8 milliméter széles 5-10 cm hosszú hajas csíkot, legtöbbször a tarkótájról, ezt kb. 1-1,5 milliméter átmérőjű szigetekre aprítunk föl nagyító alatt. Mindegyik szigeten a páciens hajsűrűségétől függően 3-6 db hajszál van. Nem sormintaszerűen, hanem összevissza, különböző sűrűséggel, ahogyan a valódi haj is nő, beültetjük a kopasz felületre. A helyi érzéstelenítéssel végzett műtét 4-5 órán tart, amíg a kb. 120-160 sziget beültetése megtörténik. Miután élő szövettel dolgozunk, kisebb a fertőzésveszély is, persze a sterilitás szabályait be kell tartani. A páciens még aznap haza is mehet.

Természetesen az egész műtétet megelőzi egy orvosi vizsgálat, amely megállapítja, hogy a kopaszodásnak nincs-e valamilyen helyi oka (pl. fertőzés, vitaminhiány, hormonzavar), mert abban az esetben először ezeket a tüneteket kell megszűntetni. A műtét járóbeteg szakrendelésen elvégezhető, ami természetesen nem olcsó, de még így is csak egyharmada annak, amit ezért nyugaton kérnek.