Mellnagyobbítási körkép a plasztikai sebész szemével - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Mellnagyobbítási körkép a plasztikai sebész szemével

Hirado.hu – 2009. júniusi 12.

eredeti cikk a Hirado.hu-n

A brit plasztikai sebészek szakmai szervezete legújabb felmérése szerint rengeteg komplikációt okoznak a szakképzetlenül elvégzett beavatkozások. Ennek apropóján beszélgettünk Dr. Jánky György plasztikai sebésszel.

 

A British Association of Aesthetic Plastic Surgeons szakmai szervezet nemrégiben tette közzé felmérését, mely szerint sok olyan páciens kerül plasztikai sebészekhez, akiknél korábbi kozmetikai feltöltések miatt komplikációk léptek fel. A feltöltő anyagok, melyeket általában a ráncok és a petyhüdt bőr feszesítésére alkalmaznak (többek között hialuronsav), és melyekből több tucatnyi van a piacon, hatása általában ideiglenes, de vannak tartósak is.

A külföldi szakemberek szerint a komplikációk alapvető okai, hogy a feltöltő eljárásokat nem megfelelően képzett szakemberek végzik, a felhasznált anyag eredete nem megfelelő, és a betegek nincsenek tisztában a beavatkozások kockázataival. A brit szakmai szervezet tagjainak nagy része úgy véli, hogy a feltöltő anyagokat gyógyszerként kellene kezelni, amikor a megfelelő hatóság jóváhagyja azokat, nem pedig egészségügyi eszközként, ahogy most be vannak sorolva. Nigel Mercer a BAAPS elnöke szerint, „az embereknek tudatában kellene lenniük annak, hogy annak ellenére, a beavatkozásokat nem sebészeti beavatkozásokként hirdetik, azért azok még egészségügyi eljárások, így ennek megfelelően képzett és gyakorlott szakembereknek kellene elvégezniük azokat”.

A hirado.hu a téma apropóján megkereste Dr. Jánky György plasztikai sebészt, hogy megtudjuk, itthon milyen trendek vannak. A szakember elmondta, a hialuronsavas feltöltő gél – mely külföldön rendkívül népszerű, és a mell feszesítésére, kontúrosabbá tételére használják – elsősorban ajak és ráncfeltöltésre jó, de kifejezetten mellnagyobbításra nem, mivel nem erre lett kitalálva. Ha mellnagyobbításra használnák, akkor legalább mellenként 200-300 milliliter kellene belőle – míg egy ránc feltöltéséhez általában csak 1-2 millilitert használnak – és nem is lenne tartós megoldás, mert az anyag egy idő után felszívódik.

Dr. Jánky György elmondta, korábban is volt egy angol felmérés. Akkor azzal kapcsolatban merültek fel aggályok, hogy a szilikonbetétek 60-80 százaléka néhány év elteltével kilyukad. A szakember saját elmondása szerint ilyennel nem találkozott. Később kiderült, hogy egy rettentő gyenge minőségű, brazil betét volt a ludas. Az olcsósága miatt sokat beültettek Belgiumban, ahol a felmérést is végezték. A szakember elmondta csak a legjobb minőségű betétet érdemes beültetni emlőnagyobbításra, ami legalább 10-15 évig tartós, és gyári garancia van rá.

A mellnagyobbítást érintően Dr. Jánky György is említette a közelmúltban közzétett hírt, miszerint zsír őssejteket használnának. Ez még kísérleti fázisban van. Az eljárás során elvileg az őssejtek zsírmennyiséget növesztenek a mellben. A női mell azonban nem csak zsírszövetből, hanem kötőszövetből és mirigyállományból áll, ami viszont nem növekszik. Ha csak egy elzsírosodott női mell az eredmény, az soha nem lesz sem kinézetre, sem tapintásra olyan, mint egy szilikonos mell. Ott ugyan van idegen anyag, de a saját emlőállomány van felül, így gyakran tapintásra sem lehet megállapítani, hogy nem természetes az emlő.

Itthon nagyjából ugyanolyan arányban fordulnak elő mind korrekciós, mind szépészeti beavatkozások. Nagyon ritkán vannak olyan esetek is, amikor a beavatkozás nem javallott, mint amikor például autoimmunbetegségről van szó, akkor a szilikon beültetés nem javasolt, de a mellfelvarrást el lehet végezni. A szilikon általában gyűjtőnévként szerepel. Az anyag halmazállapota lehet keményebb, folyékonyabb, zselés, lehet olaj is. A betétek külső burka is szilikon.

Dr. Jánky György elmondta, ha nagyobb mennyiségű anyagra lenne szükség ráncfeltöltésre, vagy kisebb kontúr-hiányok korrigálására, akkor költségkímélés szempontjából a páciens saját zsírját használja. Elmondása szerint ritka az olyan eset, hogy valaki annyira sovány legyen, hogy ne lehessen róla leszívni 5-15 milliliter zsírt. A kiszívott zsírszövetet ülepíti és befecskendezi arra a területre, ahol nagyobb mennyiségre van szükség.

A hialuronsavas feltöltéssel kapcsolatban Dr. Jánky György elmondta, mind minden beavatkozásnál, itt is vannak kockázatok. Ha mellszövetbe fecskendeznének hialuronsavat, és komplikációk lépnek fel, azt nem lehet eltávolítani, csak mellszövettel együtt. Egy idő után egy része felszívódik, ezért is ideiglenes az eljárás, így ismételni kell. Kisebb besüppedések korrigálására lehet használni, de igazi mellnagyobbításra nem alkalmazható. „Jelen pillanatban a szilikon beültetésén kívül tudtommal nincsen más elfogadott, jelentős volumennövelő metódus az emlő megnagyobbítására” – mondta a szakember.

 

Forrás: hirado.hu