Szépséggyógyászat, avagy a testformálás trendje - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Szépséggyógyászat, avagy a testformálás trendje

Fejér megyei hírlap 2000. február 14.

Elálló fülek, megereszkedett mellek, zsírpárnás has és csípő, lógótoka, ráncos arc és homlok,- mindez ma már nem olyan genetikailag kódolt születési adottság vagy az évek során ránk rakódott deformáció, amivel együtt kell élni, amit el kell fogadni. A szépséggyógyászatban ma már szinte nincsenek határok!

A szakorvosok gyakran még a lehetetlennek, kilátástalannak tűnő eseteket is képesek vállalni és a lehetőségek szerint korrigálni.

– Valóban csak a fantázia és a pénz szab határt az elképzeléseknek? – kérdeztük Dr. Jánky Györgyöt, plasztikai sebészt.

– Sok mindent tudunk már korrigálni. A paletta igen széles. Amíg korábban a rekonstrukciós sebészeti műtét – baleset, égés utáni nyomok, hegek, hiányok eltüntetése-, volt a gyakori, mára divat lett az esztétikai sebészt. Ezeket a beavatkozásokat az egészségügyi pénztár nem finanszírozza, igaz: a világon sehol nem lehet biztosítási alapon rendezni az ilyenfajta kozmetikai beavatkozásokat – állítja a doktor.

– Kik és milyen célra veszik igénybe a plasztikai sebész sok irányú szolgáltatását?

– Amíg régebben szenzációszámba ment, ha amerikában egy ismert színész, művész, politikus felvarratta a ráncait és megfiatalodva lépett a közönség elé, ma már igen sokan élnek a modern kor és orvostechnika lehetőségeivel nálunk is. Nem mondhatók olcsónak, pedig a műtét ára a kintinek csak 10-20 százaléka – tudtuk meg a doktortól. Akár hölgyről, akár férfiról van szó, már nem kell feltétlenül együtt élni azokkal a vélt vagy valós testi hibákkal, amelyeket legszívesebben eltitkolnának. A harmonikus test – amely nem csupán jó közérzetet okoz az egyénnek, hanem gyakran párkapcsolatok sikere, munkahelyek elnyerése függ tőle – mesterségesen is kialakítható. Ezért lett a lehetőségeket megismerve divatszakma a plasztikai sebészet és ezért hoznak gyermekkorúakat is a szülők, például elálló füllel, feltűnő anyajeggyel, vagy szemölccsel, ezért jönnek fiatalkorúak tartós sminkért (mikro tetoválás), esetleg ajakvastagításért, bőrcsiszolásért, pattanásos bőr kezeléséért. Műtétre vállalkoznak a hölgyek, ha kisebb mellett akarnak, mások épp nagyobbat, vagy hasplasztikát kérnek, például terhesség után, mások az ultrahangos zsírleszívást választják. A páciensek 85 százaléka nő, de jelentkeznek szép számmal férfiak is. A lézer-sebészeti beavatkozásoktól a bioptron fényterápián át az infra-kabinig a legmodernebb eszközöket és technikát alkalmazzák a szépséggyógyászok.

– A plasztikai sebész minden esetben „felveszi a rendelést”, vagy néha nemet is mond?

– Nemet is kell tudni mondani és mondunk is – közli Dr. Jánky.
– Hiszen ez a praxis állandó tanulást igényel és egy életre szól. Egyrészt törvényi előírások, másrészt szigorú szakmai határok, vagy éppen a józan ész szab határt az esetleges extrém kívánságoknak. A világon mindenütt tiltja a törvény például az „átváltoztató” műtéteket, amikor a páciensre nem lehet ráismerni, akit talán éppen köröz a bűnüldöző szervezet. Ilyen műtétet nem végzünk, nehéz is lenne, mert hosszú ideig tartó sorozat-beavatkozásokra lenne szükség. Kiskorú műtétjét csak szülői beleegyezéssel végezzük el. De volt a praxisomban már ellenpélda is: a szülő szerette volna a gyerek plasztikai fül-műtétjét, a kisfiú viszont húzodott tőle. Így nem vállaltam, hiszen a gyereknek is szíve joga, hogy akar-e változtatnia külsején.

– Vannak-e a szépészeti műtéteknek kockázatati?

– Természetesen vannak, mint bármely más műtétnek. Mi kórházi háttérrel dolgozunk, műtőben, gyakran altatásban, a beavatkozástól függően ambulánsan vagy bentfekvéssel. A műtétet mindig előre megtervezzük komputerrel. Meg is rajzolom a páciensnek, elmagyarázom, mit lehet és mit nem. Fényképet készítünk a beavatkozás előtt és után, a kockázati tényezőktől is beszélünk és ezek ismeretében, valamint a várható eredmény őszinte feltárása alapján dönt. Persze nagyobb beavatkozások előtt alapos kivizsgálásra is szükség van és amennyiben súlyos szervi bajokra bukkanunk, bizonyos beavatkozások nem végezhetők el. Mivel a munkáért garanciát vállalok, érdekem, hogy a legnagyobb körültekintéssel történjen minden, az előkészületektől a végső eredményig. Szerencsére reklamáció ezért nemigen fordul elő.

Csodákra Jánky doktor sem vállalkozik. Az irreális kivánságokról inkább lebeszéli a hozzá forduló hölgyeket és urakat, de úgy gondolja, ma már nem nevezhető a „hiúság vásárának”, ha valaki vállal bizonyos korrekciós beavatkozásokat és anyagi áldozatot is képes hozni ezekért. Hiszen utána boldogabban jár az emberek között, sikeresebb a mai kevéssé toleráns világban, vagy csak egyszerűen nagyon jól érzi magát a bőrében, megnő az önbizalma és mindezt sikerélményként éli meg.

Persze minden elégedett pácienssel együtt örül a plasztikai sebész is, aki tervez, szab, varr, szikével és gépekkel dolgozik, mindvégig tevékeny részese egy speciális csapatmunkának.