Új külsőt szeretnék! - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Új külsőt szeretnék!

Nők Lapja Café – 2005. július 22.

A fejlődés az ember természetes igénye, ezért bölcsebbé, jobbá és szebbé akar válni, mint amilyen. Ráadásul a divat és a szépségipar magasra helyezi a mércét. Vannak, akik minden áron szépülni akarnak – ők még a késtől sem riadnak vissza.

 

„A szépség belülről fakad”- halljuk sokszor, mégsem mindig könnyű önmagunk elfogadása. A külsőnkkel való megbékélést megnehezíti, hogy a divat- és szépségipar magasra helyezve a mércét, olyan szépségideálokat állít elénk követendő példaként, amelyeknek nehéz megfelelni. Sokan mégis megpróbálják, mert úgy érzik, ha nem teljesítik az elvárásokat, nem igazi nők. A szépülni vágyás egészséges dolog – nőiségünk kiteljesedésének alapvető feltétele, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és szépnek lássuk külsőnket. Mindenki más lépéseket tesz ennek érdekében: van, akit egy jó smink vagy egy csinos ruha már magabiztossá tesz. Van, aki fogszabályzót visel, vagy megműtteti elálló füleit, hogy utána teljesnek érezze magát, de vannak, akik hiába változtatnak külsőjükön, mégsem elégedettek soha. Dr. Jánky György plasztikai sebész több mint másfél évtizedes praxisában nők ezreinél végzett esztétikai-kozmetikai műtéteket. Segítségével betekintést nyerhetünk a „nagy átalakítások” világába.

– Doktor Úr, Ön szerint milyen a szép nő?

– Szerintem, ha egy nő lelkében béke, elégedettség és egyensúly van, akkor szép, mert sugárzik. Az önmagával összhangban és harmóniában élő nő sokkal vonzóbb, mint a divatlapok „tökéletes szépségei”.

– Pedig az Önhöz vezető út éppen az elégedetlenség.

– Igen, azzal nincs baj, ha az emberben van egy kis egészséges elégedetlenség, mert az előre visz. Gond akkor van, amikor már sérül az én-kép, és a megfelelési kényszer miatt olyan erősek a túlkapások, az önmagunkkal szembeni irreális elvárások, hogy azokat lehetetlen teljesíteni.

– Mikor indokolt egy szépészeti műtét?

– Minden szépészeti műtét hátterében valamilyen lelki ok áll. Igény a fejlődésre, vágy a szépülésre – ezek mind olyan lelki motivációk, amelyek egy sikeres műtét után jelentősen megnövelhetik egy nő önbizalmát, és így sok esetben megváltoztathatják az életét. De nem lehet összehasonlítani egy baleset miatti heg, egy arcot csúfító anyajegy vagy egy elálló fül plasztikáját azzal, amikor valaki azért jön, mert teljesen másképp szeretne kinézni. Sőt arra is volt példa, hogy egy feltűnően csinos, fiatal lány ráncfeltöltést kért, mert az arcán alig észrevehető két kis ránc nem volt teljesen egyforma. Egy rövid beszélgetés után kiderült, hogy komoly lelki probléma áll az önmagával való elégedetlenség hátterében: magányos, nincsenek barátai, a szüleivel rossz a viszonya, és reménytelennek érzi a helyzetét. Szerencsére annak az aránya, amikor sérült az én-kép, és súlyosabb a lelki probléma, mint a műtétet indokolttá tevő reális esztétikai hiba, nem több, mint két-három százalék. A többi esetben a motiváció az egészséges szépülni vágyás.

– Mindig kiderül, mi a lelki oka annak, hogy a műtétre jelentkező nem fogadja el külsőjét?

– Legtöbbször igen. Amikor a helyzet súlyosnak látszik, nem elég csak sebésznek, egy kicsit mindig pszichológusnak is kell lennem, hiszen mindig az egész embert kell kezelni. Sokszor előfordult már, hogy lebeszéltem a pácienst a műtétről, és a problémájára más kezelést javasoltam.

– Hogyan változott az évek során a jelentkezők száma és nemi összetétele?

– A szépészeti műtéteket igénybe vevők száma fokozatosan nő, az arányuk többé-kevésbé változatlan: 80%-ban nők, 20%-ban férfiak jelentkeznek. Évente mintegy 340-370 műtétet végzek, melyből körülbelül 80-110 nagyobb beavatkozás, mint például a mellnagyobbítás, a mellfelvarrás, a hasplasztika, az arcplasztika vagy a hajbeültetés, míg a többi, mint az elálló fülek, a felső és alsó szemhéj, a benőtt köröm, a kalapácsujj műtétje, a ráncfeltöltések, a zsírszívás, illetve az anyajegy vagy szemölcs eltávolítása, kisebb beavatkozások.

– Milyen korosztály veszi leginkább igénybe a szépészeti beavatkozásokat?

– Ez magától az esztétikai problémától is függ. Az elálló fület például igyekeznek minél előbb, akár gyerekkorban megműttetni, de összességében azt mondhatom, hogy a húsz-ötven éves korosztály jelentkezik leggyakrabban.

– Mely testrészeiket műttetik meg leginkább a nők, és elsősorban miért jönnek a férfiak?

– A nők főként mellműtétre – mellnagyobbításra vagy kisebbítésre, mellfelvarrásra, illetve a befordult mellbimbó kiemelésére – jelentkeznek, de gyakori a szemhéjak ránctalanítása, az ajakvastagítás, illetve a tangabugyik elterjedése óta egyre többen veszik igénybe a kisajak-kisebbítést is. A férfiak legfőbb problémája a kopaszodás, ezért náluk népszerű a hajbeültetés, ezen kívül a megnagyobbodott férfi mell és egyéb testrészek zsírszívása.

– A műtét után mennyire lesznek igazán elégedettek magukkal a nők?

– Ha az igény reális volt, akkor a műtét elérheti a célját, és elégedettséget vált ki. A páciens előzetesen digitális képet lát a várható eredményről, sőt fotókat mutatok más, hasonló műtétek végeredményéről, hogy azt is pontosan lássa, hol lesznek majd hegek. Az én munkám azonban itt véget ér, a lelki oldal, a nőiesség igazi elfogadása már nem rajtam áll. Mert hiába sikeres a beavatkozás, és remek az elkészült „mű”, ha hosszútávon mégsem képes visszaadni a nők önbizalmát. Pedig amíg ez hiányzik, és nincsenek összhangban önmagukkal, addig nehezen lehetnek felhőtlenül boldogok.

 

Denkinger Anita