Valósággá válhat az arcátültetés - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Rólunk írták

Valósággá válhat az arcátültetés

RTL Hírek – 2005. október 6.

eredeti cikk az RTL hírek.hu-n

A sebészek szerint lehetséges az arccsere

Az arcátültetésben, akármennyire is furcsán hangzik nem maga az eljárás a legnehezebb, hanem az, hogy a pácienssel elfogadtassák azt, hogy a műtét után egy másik ember bőrében kell élnie. Ráadásul egy olyan emberében, akit valahol, valakik gyászolnak.

 

Hogy ez a folyamat mekkora lelki terhet jelenthet, azt jól példázza a világ első kézvisszavarrásos esete, ahol a pácienst annyira megviselte az idegen testrész tudata, hogy a műtét után három évvel levágta a csuklóját.

Hollywoodban az arccsere még fikció, amely hamarosan valóság lehet. Feltéve, ha hinni lehet a nagy bejelentéseknek. Francia, amerikai és angol sebészek is egymástól függetlenül állítják: készen állnak az arcátültetésre. Csak éppen 3 éve ugyanezt állítják.

Az orvosi feltételei már régóta adottak a beavatkozásnak, de komoly pszichológiai és morális kérdéseket is felvet a ma még elképzelhetetlen arcváltás.

Van egy etikai kérdése: ha találunk is olyan arcot és átültetem, kié lesz, az arc azért tartalmazza azokat a sajátos vonásokat, amelyre azt mondhatjuk, ez kérem aki adta, annak az egyénisége – mondta Dr. Sáfrány György, a Szent István Kórház égés- és plasztikai sebésze.

Amerikában már most keresik az első pácienst, ugyanis egy lengyel orvosnő a Cleveland Klinikán elvégezné a példa nélküli beavatkozást. Az engedélyek megvannak, így bármikor elvégezhetné a teljes arcátültetést.

Jacqueline, a szétroncsolt és megégett arcú lány képe bejárta a világot. A vele készített ittas vezetés elleni kampányfilmet milliók látták. 1999-ben egy ittas vezető rohant bele a lány autójába, ami kigyulladt. Egyedül az akkor 20 éves lány maradt életben, beszorult a kormány mögé és bőrének 70 %-a megégett.

Testén kisebb-nagyobb műtéteket hajtottak végre több-kevesebb sikerrel. A lány számára azonban megváltás lenne az eredetihez hasonlóan működő arc, vagyis az átültetéssel talán visszakaphatná régi életét.

Egy fiatal férfit 4 napja ápolnak az égésplasztikai osztály intenzív részlegén, a közvetlen közelében felrobbant egy kazán és a testének 60 %-a összeégett.

Láttam, hogy füstöl, sistereg, ordítottam, mindenki kifelé és akkor elindult a forró víz, kaptam az első löketet, combomra, hasamra, térdemre – mondta Zsolnai Béla, a baleset elszenvedője.

Hogy az arca mennyire sérült meg, az majd a kötések levétele után derül ki. Arcátültetésre azonban biztos nem lesz szüksége.

Az orvosok szerint baleseti sérülések, fejlődési rendellenességek, tumoros betegségek, vagyis csak az olyan helyreállítás lenne az elsődleges cél, amely kellőképpen megalapozott orvosi javallatra történik. A műtét technikai része Dr. Sáfrány György plasztikai sebész szerint már évek óta ismert.

Ma már a mikrosebészet, amely képes a kézvisszavarrásra és különböző rekonstrukciós műtétre, korrekciók helyreállítása, ahol ér, ideg illetve csont, izomzat korrekciója történik, ez már megvan – mondta Sáfrány György.

Ma már az orvosok régóta képesek arra, hogy a lábról eltávolított ujjakat kézfejre ültessék át, de volt olyan is, hogy az egész bal kart varrták a jobb helyére.

Egy 33 éves francia férfi is történelmet írt azzal, hogy vállalkozott az első kéztranszplantációra. Egy halott ember volt a donor, tőle kapta mindkét karját.

A pszichiáter szerint a testkép a személyiségünk egyik alappillére, ha például egy arcátültetés során változás következik be, akkor az ember személyisége is átalakul. Ezért mind a műtét előtt, mind utána komoly pszichológiai felkészítésen vesznek részt a páciensek.

Ezt hipnózisban, hívóképekkel meg tudjuk vizsgálni, hogy hogyan reagálna egy új arcra együtt tudna –e élni vele, vagy lekaparná, ez utal arra, hogyan dolgozná fel ezt az eseményt – mondta Dr. Nyikon Tünde, pszichiáter.

Egy idegen arc viselésének egyelőre beláthatatlanok a következményei, például a halott donor hozzátartozóit esetleg sokkolhatja, ha visszaköszön szerettük arcmása. A szakember szerint ez lehetetlen, mert egy arc jellegét a koponya formája határozza meg, vagyis ugyanúgy kinézni nem lehet.

Dr. Jánky György plasztikai sebész szerint az arcátültetés még nagyon messze van, ugyanis a mimika, a különböző arckifejezések és érzések megjelenítését még nehezen lehetne megvalósítani. Sáfrány doktor azonban ennél optimistább.

Képzettségem alapszinten megvan, de természetesen nem egyedül tudnám csinálni, csapat, team, altatós, plasztikai, traumatológus, amely kész lenne ennek a véghezviteléhez’ – állítja Sáfrány doktor.

Becslések szerint évente az Egyesült Államokban 10-15 ember szenved el olyan sérülést, ami után csak az arcátültetés segíthet. A clevelandi klinikán már majdnem 20-an jelentkeztek, akik szívesen vállalnák, hogy ők legyenek a világ első arcátültetett betegei. Egy másik ember bőr alatti szöveteit, izmait kéne átültetni úgy, hogy érezzen, mozogjon, mimikája, arckifejezés, öröm-bánat, látszódjon az emberen – mondta Jánky György plasztikai sebész.

 

Fókusz – Virágh Orsolya