Hogyan keressünk plasztikai sebészt? - Dr. Jánky György plasztikai sebész
Menü
Enter the English site      Eintritt zur deutschen Seite      Entra il sito italiano

Tevékenység

Hogyan keressünk plasztikai sebészt?

 

Ha elhatározta, hogy valamilyen helyreállító, vagy esztétikai műtétet végeztet, első dolog informálódni, hogy melyik plasztikai sebészetet keresi fel.

 

Ha van ismeretségi körében olyan, akinél már volt valamilyen beavatkozás, kérdezze meg, hogy meg volt-e elégedve a sebésszel és az eredménnyel. Ha igen és Önnek is ajánlja az ismerőse, akkor könnyű dolga van, előzetes időpont egyeztetés után felkeresi az orvost a rendelőjében.

Ha saját maga akarja megkeresni a legmegfelelőbbet, különböző napi-, vagy havilapokban, hirdetésekben, az interneten, telefonkönyvben, telefonos szakmai tudakozóknál nagyon sok címet talál. Ilyen esetben a bőség zavarával fog küzdeni, de a saját érdekében vegye a fáradtságot és több helyen is érdeklődjön. Vásárolni sem úgy szokott, hogy beesik az első üzletbe és ott megveszi, amit talál, hanem elmegy több helyre szétnézni és ott vásárol, ahol legjobb az áru és megfelelő az ára is. Most egy szolgáltatást fog „vásárolni”, körültekintőnek kell lennie.

A személyes szimpátia nagyon fontos, de nem elég. Győződjön meg, hogy az illető tényleg rendelkezik plasztikai sebész szakvizsgával, – az is lényeges, hogy mióta – és működési engedéllyel. Ezek általában ki vannak függesztve a rendelő falán, de attól, hogy valakinek földtől plafonig ki van tapétázva a fala különböző oklevelekkel, még nem biztos, hogy jó sebész. Ez csak azt bizonyítja, hogy a szakma iránt érdeklődő, továbbképzéseken részt vevő orvost keresett fel. A manualitásáról, műtéti eredményeiről még nem tud semmit és máris a kése alá akar feküdni?

Kérjen fotókat arról a műtétről, melyet saját magán is elvégeztetne, legalább 100-150 db-ot, ne csak a legjobb 5-10-et mutassák meg Önnek. Így le tudja mérni a munka eredményét és azt is, hogy mennyi műtétet végez a sebész.

Az első vizit alkalmával ragaszkodjon a mindenre kiterjedő részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatóhoz is. Tegyen fel minél több kérdést, amire kapjon is megfelelő és megnyugtató választ. Minden esetben kérdezzen rá a lehetséges műtéti szövődményekre, nem csak a jót, hanem az esetleges rosszat is mérlegelni kell. Az írásbeli tájékoztató azért fontos, mert egy 40-60 perces beszélgetés alkalmával az orvostudományban egyébként járatlan páciens ömlesztve kap annyi információt, melyből jó, ha 30%-ot akkor ott megjegyez. Otthon, nyugodt körülmények között, egyszer-vagy többször átolvasva a tájékoztatót sokkal átfogóbb képet tud alkotni a rá váró műtétről, annak természetéről, esetleges szövődményeiről, előnyeiről, hátrányairól.

Mindenféle beavatkozásról kérjen igazolást. Még egy anyajegy kivételről is legalább egy hivatalos szövettani eredményt, melyben közlik, hogy az eltávolított anyajegy az épben lett kimetszve és békés szöveti képet mutat.

A műtét után minden esetben köteles az orvos Zárójelentést, Orvosi értesítést, vagy valamilyen igazolást adnia arról mi is történt Önnel. Ha állami intézményben végeznek bármilyen műtétet, ezt automatikusan megkapja. A tapasztalatom az, hogy magánrendelőkben ez még nem általános. Jó esetben adnak egy kézzel írott kis papír fecnit többszöri kérés után. Tisztelet a kivételnek!

A zárójelentésen rajta kell legyen az intézmény, vagy magánrendelő neve, címe telefonja, a műtétet végző orvos neve, beosztása, pecsétje, az Ön neve, születési adatai, lakcíme, mikor, milyen beavatkozást végeztek. Ha valamit beültettek (pl. emlő implantátumot), legyen rajta, hogy milyen gyártótól, milyen típus, méret, fajta stb. került beültetésre. Minden gyártó ellátja a betéteit több azonosító címkével, melyek közül egy az orvosnál, egy a páciensnél kell legyen. Így tudja ellenőrizni, hogy milyen betétet kapott.

Az igazolás a későbbiekben is fontos lehet, ha kontrollra megy, vagy másik intézményt, másik orvost keres fel, nem is említve azt az esetet, ha talán reklamálni szeretne később valamiért. Ha nincs kezében a papír, igen nehéz lesz igazát bizonyítania. /Az is előfordult már, hogy emlőnagyobbítást végeztek és a papíron jóindulatú emlődaganat kivétele szerepelt. A páciensnek nem volt semmilyen emlődaganata. Előtte mammográfia készült és a fizikális vizsgálattal sem találtak csomót a melleiben. Ezt a páciensnek azzal indokolták ott, hogy így kevesebbet kell fizessen majd. Ez több szempontból is szabálytalan. Egyrészről a műtőnaplóba nem a valós adatok szerepelnek, -ez okirat hamisítás-, másrészről az OEP-től is felvették a jóindulatú emlődaganatra kiirt műtéti és utókezelési pontszám ellenértékét. Ez meg csalás./ A páciens rövidtávon anyagilag tényleg jól járt, mert jóval kevesebbet kellett fizessen, mint egy magánrendelőben. De mi lesz később?

Mindenki hibázhat, aki dolgozik és minden műtétnek van egy bizonyos kockázati tényezője. Gondolom mindenki egyetért velem abban, (nekem ez természetes), hogy a legjobb tudását adja, és szándékosan nem okoz kárt a páciensének egyetlen lelkiismeretes orvos sem. Ehhez az kell, hogy belássuk: ne lépjük át saját tudásunk határait, nem vagyunk mindentudóak, nem értünk egyformán mindenhez. Szerintem nem szégyen bevallani, hogy egy bizonyos esetben eddig terjedt a tudásunk, tovább már másik tanult kolléga segítségére is szükség van. Ezt nevezik konzíliumnak.
Alább összegyűjtöttem pár képet /az Internetről és saját anyagomból is/ a máshol végzett sikertelen műtétek elrettentő példájaként. A legtöbbjét nem plasztikai sebész végezte.

Ne keserítse el Önt az alábbi gyűjtemény, nem ez a jellemző. Nem kell lemondani az Ön által választott esztétikai-plasztikai beavatkozásról, csak nem mindegy, hol végezteti el. Az ilyen esetek nagyon kis százalékában fordulnak elő. A gyakorlott plasztikai sebészeknél szinte elenyésző százalékban van az eredmény után reklamáció.

Sok esetben attól is romlik az eredmény, hogy a páciens nem tartja be az orvos utasításait a műtétet követő időszakban. Bizonyos életviteli, tisztálkodási korlátokat nem azért állítunk fel, hogy megkeserítsük a páciens életét, hanem, mert tudjuk, mi lehet a következménye, ha nem tartják be. Ezért is szükséges a mindenre kiterjedő műtét előtt tájékoztatás. Műtét után a magam részéről ismét el szoktam mondani, mi az, amitől tartózkodni kell, mit tanácsolok, hogy könnyebb legyen elviselni a műtét utáni pár nehezebb órát-napot. Ebbe sok minden bele tartozhat a műtét típusától függően: munkavégzés, tisztálkodás, sport, szexuális élet, öltözködés, étkezés stb./

(Nekem is volt olyan páciensem, – több mint 10 évvel ezelőtt, – akinek mellnagyobbító műtét után pár nappal randevúja volt. A szerelmi légyottra természetesen tisztán, frissen megfürödve készült. A kötés a mell alatti redőben ejtett kis műtéti metszésen csak zavarta, ezért eltávolította. A seb felázott, befertőződött, a betétet el kellett távolítani. Több mint százezer Ft-jába került akkor ez a randevú. Kétlem, hogy megérte.)

 

Hogyan nem szabad csinálni!

 

Zsírszívások rossz eredményei:

Hasplasztika rossz eredményei:

Mellnagyobbítás rossz eredményei:

Ezek minden esetben a nagyon kevés mirigyállomány alá lettek ültetve. Szinte csak a bőr alá, mert emlőszövet alig van. Ha izom alá kerültek volna, talán az eredmény sem ilyen.

 

Szemhéj műtétek rossz eredményei: